okt 9, 2016
1601 Views
Komentáre vypnuté na Slovensko a kanistre plné pitnej vody
0 0

Slovensko a kanistre plné pitnej vody

Written by

Vedeli ste, že naša krajina je hneď po Rakúsku druhou krajinou na svete v zásobách pitnej vody? Vďačíme za to predovšetkým Žitnému ostrovu, ktorý je najväčšou prirodzenou zásobárňou podzemnej vody v strednej Európe. Nečudo, že sa u nás plnia nadrozmerné kanistre vodou deň čo deň. Kde všade putujú?

2_27369Sudy plné vody

Je to veľký dar, môcť sa napiť, kedy a koľko chceme. Avšak pre Slovákov je mať pitnú vodu vo vodovodnom kohútiku celkom bežný štandard, až taký samozrejmý, že si ho neraz vôbec nevážime. A tak, kým my máme plné studne, kanistre aj fľaše čírej vody, inde vo svete musia byť vďační aj za plastové sudy naplnené pochybnou tekutinou spôsobujúcou rôzne zdravotné komplikácie. V krajinách tretieho sveta na čele so Zimbabwe môže človeku vypitie pohára vody spôsobiť aj smrť. Nehovoriac o tom, že vody je tam stále nedostatok, a tak ani na školách či v nemocniciach nie je zabezpečená základná hygiena a prístup k čistej vode.

Kanistre s vodou a ich cesta naprieč kontinenty

Podľa UNICEF existuje niekoľko spôsobov, ako v krajinách s nedostatkom pitnej vody vodu zabezpečiť a zlepšiť tým ich život. Najlepšie je hľadať nové vodné zdroje a hĺbiť studne s  ručnými pumpami, aby sa zaistila ochrana pitnej vody pred zvieratami či iným znečistením.

Ďalšími možnosťami, ako sa tamojší ľudia môžu dostať k vode vhodnej na pitie či umývanie, je aj zachytávanie dažďovej vody, ktorá sa následne prefiltruje, dezinfikuje alebo je im voda dovážaná v cisternách a kanistroch.

Pre nás, Európanov, ktorých kovové regále do špajze sú plné rôznych dobrôt a vodu si môžeme naliať, kedykoľvek chceme, je predstava nemať stály prístup k vode niečím neskutočným. Ťažko sa nám teda verí, že existujú krajiny, a nie je ich málo, kde tomu tak nie je. A jedna studňa či kanister s vodou je pre ľudí bez vodovodného kohútika doslova zázrakom.

 

 

 

 

 

Article Categories:
Zaujímavosti

Comments are closed.

Menu Title