aug 10, 2015
2622 Views
Komentáre vypnuté na Formula 1 má polovicu sezóny za sebou
0 0

Formula 1 má polovicu sezóny za sebou

Written by

S úspešnou polovicou sezóny F1 za sebou sa Lewis Hamilton spolu so svojim tímom Mercedes môžu na chvíľu schladiť. Prestížna motoristická súťaž má teraz totiž na pláne dva týždne voľna, počas ktorých sa môžu jazdci zorganizovať, oddýchnuť si a pripraviť sa na druhú polovicu sezóny.

 

Hamilton s Mercedesom majú po doterajších odjazdených pretekov celkom slušné vedenie nad ostatnými jazdcami. Hamilton sa s 202 bodmi nachádza na prvej priečke, zatiaľ čo jeho tímovému kolegovi, Nicovi Rosbergovi, sa darí obdobne na mieste druhom (181). Mercedes okrem toho vedie ešte aj v Pohári konštruktérov. Prvú trojku uzatvára ďalší Nemec Sebastian Vettel, štvornásobný majster Formule 1. Ten si podobne ako minulú sezónu udržuje skromný odstup od vedúceho Mercedesu a je pripravený kedykoľvek podniknúť protiútok. Ako sa v prvých desiatich pretekoch darilo ostatným jazdcom a tímom? Pozrime sa na tie najzaujímavejšie.

Mercedes

Mercedesu síce nehrozí vážnejšie nebezpečenstvo a iba nepravdepodobne môže stratiť súčasné tituly, no i napriek tomu sa nájde zopár maličkostí, ktoré by sa dali vylepšiť. Po mechanickej stránke je v tíme všetko v poriadku a jazdcom sa našťastie vyhýbali technické poruchy. To sa však nedá povedať o práci tímu, ktorá občas vyústi v zvláštne momenty (Hamiltonova zastávka v depe, zvláštna voľba pneumatík na Rosbergovom monoposte atď.)

Výkon Mercedesu sa dá aj tak zhrnúť ako vynikajúci a azda je iba malým sklamaním, že Hamilton si nedrží nad Vettelom väčší odstup.

Ferrari

Talianskemu tímu priklepla v prvej polovici prsty zastrešujúca organizácia FIA, keď napravila medzeru v pravidlách. Ferrari sa dovtedy spoliehalo na techniku ohľadom prúdenia paliva, ktorá bola nie úplne kóšer. Po jej odstránení sa tím prepadol špirálovito a nadol a výkon jeho dvoch jazdcov – Kimiho Raikkonena a Sebastiana Vettela – zaostal za očakávaniami (Raikkonenovi patrí piate miesto a Alonsovi 3.). Hlavným zámerom tímu by sa preto v druhej polovici sezóny malo stať vylepšenie vozidla a zabezpečenie jeho konkurencieschopnosti.

formu2

Williams-Mercedes

Pri pohľade na rozpočet tímu (polovičný ako spomínané tímy) sa jeho výkon zdá byť vynikajúci. V doterajších pretekoch sa jazdci preukazovali agresívnou jazdou a nie zriedkavo spôsobovali aj tím lepším tímom problémy. Vozidlá tímu však nepracujú tak ako by mali na každom teréne a trati, a preto sa celkom konzistencia tímu vytráca. Fellipe Massa sa zatiaľ nachádza šiestom mieste a jeho kolega v malom predstihu na mieste štvrtom. Skvelá práca!

Formula 1 sa po letnej prestávke vráti na divácke obrazovky už koncom augusta, a to pretekmi v Belgicku. Po nich budú mať jazdci možnosť zmeniť svoje aktuálne výsledky na Veľkej cene Talianska. Ako bolo spomínané, Merdeces iba nepravdepodobne stratí svoje vedenie, no i tak bude v nasledujúcich deviatich pretekoch zaujímavé sledovať, či sa na prvé miesto neprepracuje späť Nemec Vettel. Čo si myslíte Vy?

Article Categories:
Zaujímavosti

Comments are closed.

Menu Title