jan 27, 2017
1662 Views
Komentáre vypnuté na Ako si vybrať správnu florbalovú hokejku
0 0

Ako si vybrať správnu florbalovú hokejku

Written by

Florbal je dynamickým, kolektívnym športom, ktorý sa často zamieňa s pozemným hokejom. Hráči hrajú so špeciálnymi ľahkými hokejkami a dutou plastovou loptičkou. Pre porovnanie, hokejbalová loptička musí byť tvrdá a je vyrobená z akéhokoľvek materiálu.

Florbal je dostupný z finančného, materiálneho i priestorového hľadiska. Je bežným športom na profesionálnej úrovni a na školách či iných telovýchovných zariadeniach. V posledných rokoch sa stal obľúbeným i na Slovensku a jeho popularita stále rastie. Nech už hráte florbal na akejkoľvek úrovni, vždy budete potrebovať florbalovú hokejku.

Zahnutie čepele

Vo florbale sa florbalová hokejka nazýva florbalka. Pri výbere je potrebné si ako prvé zvoliť správne zahnutie čepele. To sa určuje podľa ruky, ktorá drží florbalku nižšie. Ľavé zahnutie = ľavá ruka je dole, pravé zahnutie = pravá ruka je dole.

Odporúčaná dĺžka

Odporúčaná dĺžka závisí od výšky hráča. Minimálne by mala byť o ½ kratšia florbalka, ako je výška hráča, pričom sa odporúča, aby vám dĺžka florbalovej hokejky siahala po pupok. Ak si zvolíte krátku hokejku, bude mať malý dosah na loptičku a hrozí vám zranenie chrbta. Naopak, ak si zvolíte dlhú hokejku, budete mať loptičku ďaleko od tela, zlú streľbu a pomalú prácu s loptičkou.

Tvrdosť hokejky

Ďalším faktorom je správna tvrdosť hokejky. Ak si zvolíte príliš mäkkú, veľmi ľahko ju ohnete, dôjde ku zakrúteniu čepele a strely nebudú mať ten správny smer. V prípade, ak si zvolíte príliš tvrdú, florbalka sa pri strele natoľko neohne a strela bude pomalšia. Čím väčšia sila, tým tvrdšia by florbalová hokejka mala byť. Tvrdosť sa určuje hlavne prostredníctvom hmotnosti.

Materiál

Pri výbere rozhoduje ďalej i materiál, z ktorého je florbalová hokejka vyrobená. Materiál určuje hlavne celkovú hmotnosť hokejky. Výdrž florbalky je vždy rovnaký, bez ohľadu na to, či sa jedná o drahší karbónový, alebo základný kompozitový materiál. Karbónový materiál je drahší kvôli svojej nižšej hmotnosti, ktorá ponúka lepší pocit kontroly nad loptičkou.

 

 

 

 

Article Categories:
Zaujímavosti

Comments are closed.

Menu Title