jún 28, 2017
1033 Views
Komentáre vypnuté na Hypotéky pre mladých – na čo si je treba dať pozor?
0 0

Hypotéky pre mladých – na čo si je treba dať pozor?

Written by

Každý, kto túži bývať vo vlastnom, skôr či neskôr rieši aj otázku financií. Málokto má totiž k dispozícii hotovosť, za ktorú si vysnívaný byt či dom hneď kúpi. Z toho dôvodu je hypotéka pre mladých aj so zaujímavým štátnym príspevkom veľkým lákadlom pre nejeden mladý pár. Rovnako tak je vyhľadávané aj refinancovanie hypotéky. Na čo si je však treba dať pri tom pozor?

Refinancovanie hypotéky – áno, nie, prečo?

Je nutné povedať, že hoci refinancovanie úveru samo osebe nie je zlá vec, je dobré vedieť, že ak ste využili aj príspevok pre mladých od štátu, je potrebné byť pri prenášaní hypotéky z banky do banky nanajvýš obozretní. V zmysle zákona o bankách totiž treba brať do úvahy, že štátny príspevok pre mladých sa poskytuje iba na jednu zmluvu o hypotekárnom úvere. Tento príspevok sa poskytuje vždy iba na účel nadobudnutia, výstavby, zmeny alebo údržby nehnuteľnosti. Na účel splatenia iného úveru, respektíve na jeho prenos do inej banky, sa ale neposkytuje.

Prenos hypotéky do inej banky má vplyv na štátny príspevok pre mladých vtedy, ak sa tak udeje pred uplynutím štyroch rokov od poskytnutia úveru s týmto príspevkom. V takom prípade by ste teda boli nútení vrátiť štátny príspevok alebo štátny príspevok pre mladých poskytnutý za predchádzajúce obdobie, čo už tak lákavo a výhodne nevyzerá, však?

Predčasne splatiť či refinancovať úver – kedy a ako?

Preto, ak nechcete štátny príspevok vracať a prísť o výhody, pred uplynutím spomínaných štyroch rokov na refinancovanie hypotéky radšej nemyslite. Rovnako tak je zrejme predčasné a unáhlené pomýšľať na predčasné splatenie hypotéky, možno aj vďaka výhodnejšej ponuke od inej banky.

Najdôležitejšie je totiž v prvom rade to, aby ste boli  schopní svoje existujúce úvery aj reálne splácať, a to si je treba dobre zvážiť pred každou dôležitou žiadosťou o finančnú injekciu od banky.

 

Article Categories:
Zaujímavosti

Comments are closed.

Menu Title