júl 26, 2018
2486 Views
Komentáre vypnuté na Havarijné poistenie vám pomôže pri škrabancoch, nehode i strete so zverou
0 0

Havarijné poistenie vám pomôže pri škrabancoch, nehode i strete so zverou

Written by

Havarijné poistenie patrí u väčšiny z nás k tým záležitostiam, na ktoré si spomenieme, až keď je neskoro. Prestaňte riskovať a radšej si v článku prečítajte, prečo a v akých situáciách sa havarijná poistka rozhodne vyplatí, nech ste majiteľom nového či ojazdeného auta.

Veľa Slovákov možnosť havarijného poistenia ignoruje. Dôvodov je niekoľko, niektorí si myslia, že ide iba o inú formu povinného zmluvného poistenia (PZP), ktoré v našej krajine stanovuje zákon, iní berú možné nebezpečné situácie na cestách na ľahkú váhu a veria, že tento typ poistenia skrátka nebudú potrebovať. Či už patríte do jednej alebo druhej kategórie, mali by ste vedieť, že ignorovaním havarijného poistenia sa vystavujete celému radu rizík, ktoré vás môžu stáť poriadny balík peňazí.

PZP nie je havarijné poistenie

V prvom rade si treba uvedomiť to najzákladnejšie: povinné zmluvné poistenie sa nerovná havarijné poistenie. Cieľom PZP, ktorého povinnosť vyplýva z platnej legislatívy, je v prípade dopravnej nehody pokryť škody spôsobené na vozidle tretej osobe. Zjednodušene povedané, poisťovňa za vás uhradí náklady na poškodenom cudzom aute. Tam sa to však aj končí. Škody, ktoré vznikli na vašom vozidle, tento typ poistenia nepokryje. V takejto situácii vás zachráni jedine havarijné poistenie.

Na čo sa dá uplatniť havarijné poistenie?

Havarijné poistenie (často označované aj ako KASKO poistenie) sa vybavuje s účelom ochrániť vaše auto v prípade poistnej udalosti. To znamená, že majiteľovi vozidla bude poskytnuté poistné plnenie, ak dôjde k jeho poškodeniu, zničeniu alebo krádeži. Poistenie sa vzťahuje nielen na poistnú udalosť, ktorú spôsobíte vy vlastnou vinou, ale okrem toho aj na situácie vzniknuté živelnou pohromou či napríklad vandalizmom.

Výška poistného krytia sa určí v momente poistnej udalosti, maximálne však do výšky hodnoty vozidla, ktorú malo počas tejto udalosti. Samozrejme, nárok na poistné plnenie sa neuplatní, ak ide o technickú poruchu či poškodenie, ktoré vzniklo ešte pred uzatvorením poistnej zmluvy.

Aké výhody má havarijná poistka?

Predstavte si situáciu, že si pri odchode z práce na parkovisku nájdete auto s preliačeným nárazníkom, no vinník z miesta nehody už dávno ušiel. Toto poistenie takisto oceníte ak nemáte garáž a parkujete na ulici pred domom. Predstavte si napríklad, že si ráno nájdete poškriabané auto alebo ak vám hlodavce poškodia káble v karosérii, či vám kameň narazí do čelného skla. Čo teraz? Ak máte platné havarijné poistenie, máte vyhrané. Poisťovňa totiž náklady na opravu či celú výmenu zaplatí za vás.

Nie každá poisťovňa ponúka spomínané poistné riziká v základnom balíku, vybaviť si ich ale môžete vo forme pripoistenia. Súčasťou havarijného poistenia sú aj asistenčné služby, ktoré sú majiteľom poistených vozidiel k dispozícii 24 hodín denne sedem dní v týždni, a to dokonca aj cez sviatky.

Pozor pri ojazdenom aute

Kupujete nové auto? V tom prípade by ste nemali ani minútu zvažovať a havarijné poistenie si vybaviť spoločne s PZP. Trochu iná situácia platí pri ojazdených autách. Odborníci síce odporúčajú každému majiteľovi vozidla uzatvoriť havarijnú poistku, no zároveň si treba uvedomiť, že existujú určité výnimky, keď sa majiteľovi auta toto poistenie až tak oplatiť nemusí.

Rozhodujúcim kritériom je vek vozidla, mnohé poisťovne totiž nepoistia auto, ktoré je staršie ako desať rokov. Ak ho nakoniec aj poistia, poistenec musí rátať s tým, že poisťovňa mu ponúkne menej výhodné podmienky pri uzatváraní zmluvy v rámci špeciálneho balíka pre staršie vozidlá. Väčšinou platí, že čím je auto staršie, tým bude havarijné poistenie nevýhodnejšie. Odborníci v tejto situácii radia uzatvoriť poistenie nie na trhovú, ale na novú hodnotu (hodnota vozidla presne v roku jeho výroby na území Slovenska), ak to bude poisťovňa umožňovať. Takto získate výhodnejšie poistenie aj pre svoje ojazdené vozidlo.

Na čo si dať pozor?

Či sa rozhodnete poistiť i staršie vozidlo, je teda len na vás, jednotná odpoveď, či je to výhodné alebo nevýhodné, skrátka neexistuje. Dobre si zvážte všetky ponuky poisťovní, nezabudnite si dôkladne prečítať zmluvné podmienky poistnej zmluvy, ako aj spôsob a výšku plnenia v prípade poistnej udalosti.

Taktiež sa majte na pozore pri územnej platnosti, poisťovne štandardne ponúkajú havarijné poistenie v rámci celej Európy, niektoré však obmedzujú územnú platnosť na susedné krajiny či dokonca len na Slovensko. Ak vlastníte staršie auto, ktoré nechcete poistiť na dlhé obdobie, využite možnosť havarijného poistenia bez viazanosti.

To na Slovensku ponúka napríklad digitálna poisťovňa Onlia (ako súčasť Union poisťovne), ktorá umožňuje svojim klientom ukončiť poistnú zmluvu kedykoľvek a z akéhokoľvek dôvodu. Táto možnosť sa vzťahuje na všetky typy poistenia vozidiel, čiže aj na povinné zmluvné poistenie. Odpadá tým starosť, keď boli majitelia áut nútení zostať v rovnakej poisťovni ďalší rok, ak do termínu nestihli doručiť písomnú výpoveď.

Article Categories:
Zaujímavosti

Comments are closed.

Menu Title