aug 17, 2018
975 Views
Komentáre vypnuté na Pôvod, úpadok a znovuobjavenie tantry
0 0

Pôvod, úpadok a znovuobjavenie tantry

Written by

Ako by ste odpovedali na otázku, čo je to tantrická či senzuálna masáž? Hoci o nej počujeme mnoho, málokto má predstavu, o čo presne ide. Niektorí si predstavia perverznosti, iní zas čiernu mágiu. Tantra však sama o sebe nie je ani jedno, ani druhé. Ide o duševné učenie, ktoré v sebe spája učenie jógy, meditácie či čítania posvätných textov. Ako a kde presne vznikla tantrická masáž?

Vznik tantry ako alternatívy k náboženstvám

Vznik tantrickej masáže vychádza primárne z dvoch východných náboženstiev – budhizmu a hinduizmu. Tantra sa vo forme ezoterickej tradície rozšírila najmä v Indii, predovšetkým medzi obyvateľmi strednej vrstvy. Tantrické učenie predstavovalo ideálne riešenie pre tých, ktorí sa nehlásili ani k hinduistom, ani k budhistom.

Tantrické či senzuálne masáže zaznamenali úpadok okolo roku 1100, kedy do Indie prišlo učenie Islamu. Jeho striktné pravidlá týkajúce sa ženskej nahoty vôbec neladili s tantrickým učením. Senzuálne masáže úplne stratili svoje miesto. Našťastie sa niektoré tantrické rituály  zachovali v hinduizme a budhizme.

Znovuobjavenie tantry

V súčasnosti vzniká tradícia tantrickej masáže úplne nanovo. Je o ňu nevídaný záujem a ľahko preniká do uponáhľaného západného sveta. Vďaka tantre sa mnohí snažia nájsť vnútorný pokoj, zmysel života či vytrhnutie z kolobehu všedných dní. Venujú sa tantrickým rituálom, stretávajú sa s učiteľmi, ktorí ich učia umeniu senzuálnych masáží. Veľkou výhodou je otvorenosť tantrického učenia – nediskriminuje na základe rasy, pohlavia či náboženstva. Venovať sa mu môže každý, kto prejaví záujem. Jedinou nezodpovedanou otázkou doteraz je, či je novodobé učenie tantry naozaj také isté, ako kedysi.

Aj v dnešnej dobe sa stále máme čo učiť od východných krajín sveta. Nájdenie pokoja, harmónie a uvedomelého vnímania samého seba nie je výnimkou. Vďaka vzniku tantrickej masáže však poznáme cestu, ako to celé dosiahnuť.

 

Article Categories:
Zaujímavosti

Comments are closed.

Menu Title