sep 25, 2018
879 Views
Komentáre vypnuté na Nehoda s lesnou zverou? Musíte ju nahlásiť policajtom
0 0

Nehoda s lesnou zverou? Musíte ju nahlásiť policajtom

Written by

S blížiacou sa jeseňou sa každoročne blíži i obdobie, kedy je riziko nehody s lesnou zverou vyššie.  Obzvlášť by ste si mali dávať pozor na cestách popri lesných porastoch či vodných zdrojoch. Bohužiaľ, niekedy sa zrážke s lesnou zverou nevyhnete. Ako treba postupovať?

V každom prípade upovedomte políciu

Zo zákona ste povinný každú nehodu s väčšou lesnou zverou (akou je napríklad srnka alebo diviak) nahlásiť na čísle 158. Pracovník vám dá presné pokyny, čo ďalej. Zviera je majetkom poľovníckeho revíru, preto treba upovedomiť jeho zástupcov. Väčšinou tak urobia zamestnanci polície, no pre istotu sa ich na to opýtajte. Ak ste sa tešili, že si zviera vezmete, budete sklamaný. Za jeho likvidáciu je opäť zodpovedný poľovnícky revír. Pokiaľ by mäso skončilo u vás v mrazničke, hrozí vám vážne obvinenie  z pytliactva.

Kryje PZP škody po nehode s lesnou zverou?

Samotné povinné zmluvné poistenie škody po nehode s lesnou zverou nekryje. Máte však možnosť si tento typ rizika pripoistiť. Oplatí sa najmä šoférom žijúcim v oblastiach, kde sa zver často pohybuje. Niektoré poisťovne riziko stretu s lesnou zverou dokonca pripoisťujú zadarmo. Ak už sa nehoda prihodila, miesto poriadne zdokumentujte a nafoťte, aby mohla poisťovňa vypočítať výšku škody. Pomôžu vám i asistenčné služby, kde zamestnanci presne vedia ako postupovať a radi vám s čímkoľvek poradia.

Vo všeobecnosti je ideálne snažiť sa nehode s lesnou zverou vyhnúť. Zvýšte opatrnosť na miestach označených dopravnými značkami. Ak spozorujete lesnú zver popri ceste, nepanikárte, znížte rýchlosť a stlmte svetlá. Tým zvýšite šancu, že vám náhle neskočí pod kolesá.

 

Article Categories:
Zaujímavosti

Comments are closed.

Menu Title