okt 8, 2018
811 Views
Komentáre vypnuté na Nie každý tmel je silikón
0 0

Nie každý tmel je silikón

Written by

Ako povedal klasik: “Mať toľko silikónu, ako priemerná účastníčka reality show, tak pretesním celý barák” Sú však všetky silikóny vhodné napríklad na pretesňovanie okien? A sú vôbec všetky tmely silikónové? Skúsime to zistiť.

A pravda je, že existuje niekoľko typov tmelov, pričom silikónové tmely sú len jedným z nich. Okrem nich existujú akrylátové, polyuretánové a rôzne typy plastických tmelov. Poďme sa na jednotlivé typy pozrieť trocha podrobnejšie. Ale naozaj len trocha, pretože v súčasnosti sú už aj u nás dostupné stovky rôznych druhov a poddruhov tmelov a škárovacích hmôt.

Akrylátové sa od silikónových tmelov líšia samozrejme zložením, ale aj jednou dôležitou vlastnosťou – zvyčajne sú natierateľné farbou. Hodia sa napríklad na škárovanie prechodov medzi sádrokartónovými platňami a pevným murivom. Majú veľký rozsah teplôt spracovateľnosti a zvyčajne sú lacnejšie ako silikónové tmely. Špeciálne stavbárske typy akrylátového tmelu sa používajú aj na špárovanie betónov. Neodolávajú však dobre chemickým prostriedkom a nie sú ani mrazuvzdorné, preto sa ich použitie obmedzuje takmer výlučne na interiér.

Silikónových tmelov je nepreberné množstvo a navzájom sa líšia nie len farbou ale aj vlastnosťami. Je preto dôležité vedieť, či používame sanitárny silikón, neutrálny silikón, alebo silikón na zatesňovanie klampiarskych prvkov.

Sanitárny silikón s prídavkom fungicídnych látok je vhodný na tesnenia napríklad v kúpeľniach. Lacné typy silikónov sú kyslé – pri ich aplikácií príde každému na chuť fazuľová polievka s octom. Práve pre ich kyslosť ich nie je vhodné používať napríklad na lepenie zrkadiel   – tam sa lepšie uplatnia neutrálen silikóny.

Polyuretánové tmely majú vynikajúcu priľnavosť, pružnosť a ďalšie mechanické vlastnosti. Podľa pevnosti sa delia na viacero typov a využití. Najmäkšie sú vhodné na opravu omietok, stredne tvrdé na opravu drevených prvkov a najtvrdšími môžeme smelo tmeliť podlahy. Špeciálnou a tiež veľmi širokou skupinou polyuretánov sú montážne izolačné peny. Jedná sa o jeden z najlepších izolantov a v súčasnosti sa začínajú používať už nie len z tlakových kartuší, ale aplikovať sa priamo ako izolácia pomocou špeciálnych zariadení, ktoré striekajú pur penu z veľkokapacitného zásobníka priamo na stenu.

 

Article Categories:
Zaujímavosti

Comments are closed.

Menu Title