dec 2, 2018
1094 Views
Komentáre vypnuté na Pásové a kolesové rýpadlá
0 0

Pásové a kolesové rýpadlá

Written by

Pokiaľ ide o dosahovanie vysokej produkcie v oblasti výkopových prác, stavebníctva ale poľnohospodárskej techniky, máme na výber zo strojov, ktoré nám túto prácu dokážu uľahčiť. Môžeme si vybrať buď pásové alebo kolesové stroje, v tomto prípade rýpadlá.

Asi je hneď jasné, že pásové stroje sú jedinečné a zvládnu toho o trochu viac, no stačí na stroji vymeniť podvozok a dostanete celkom odlišný stroj. Najväčší rozdiel je v pracovnom prostredí. Pásové rýpadlá sa hodia do ťažkých terénov a naopak kolesové rýpadlá, tie sú vhodné skorej do spevnených a dostupných terénov, kde dokážu spraviť svoju prácu rýchlejšie a efektívnejšie, ako ktorékoľvek iné stroje.

Pre porovnanie, v Európe sa používajú kolesové rýpadlá oveľa viac ako v Amerike. Je to z časti aj preto, že v Amerike sa sústreďujú viac na vyčistenie a stavbu na nových miestach, pričom v Európe sú to skorej práce v zastavanom prostredí, kde je spevnený povrch, takže sú kolesové rýpadlá vhodnejšie. Z toho vyplýva, že každý druh má svoje výhody.

Pásové rýpadlo má oveľa väčšiu stabilitu vďaka ploche, na ktorej má rozloženú svoju váhu. Práve hmotnosť podvozku pomáha stabilizovať tieto stroje. Vďaka pásom má rýpadlo nižšie položené ťažisko a to napomáha k jeho výbornej stabilite. Avšak s rozloženými stabilizačnými prvkami dokáže aj kolesové rýpadlo zabezpečiť svoju stabilitu na ťažkú prácu.

Všestrannosť je obrovskou výhodou kolesového rýpadla. Môže byť vybavené hydraulickým kladivom alebo inými prvkami určenými na demolácie alebo ťažbu. Dokážu robiť čistiace práce, kosiť, rezať asfalt alebo píliť stromy. Všetky tieto práce zvládne, ale môže ich robiť iba na spevnenom povrchu, ktorý by pásové rýpadlo zničilo. To poskytuje kolesovým rýpadlám prístup do mestského prostredie.

Pásové podvozky sú drahé, preto treba dbať na ich údržbu. Ich výmena alebo renovácia je nákladná a časovo náročná úloha. Kolesá a brzdy použité na kolesových rýpadlách vydržia dlhšie, stoja menej a ich výmena nie je až tak náročná, preto sú ich prevádzkové náklady nižšie. Ušetriť sa dá aj v tom prípade, ak si zaobstaráte použité stroje, ktoré boli repasované a spĺňajú prísne požiadavky.

Oba stroje majú svoje výhody. Všetko sa to odvíja hlavne od prostredia povrchu, kde bude práca vykonávaná. Či už sa jedná o stavebné alebo iné práce, dajú sa dokonca používať aj ako poľnohospodárske stroje, pretože dokážu byť užitočné aj na veľkých farmách. Ak však prostredie nie je náročné, postačí aj minibager, ktorý zvládne výkopové práce rôzneho typu.

Article Categories:
Zaujímavosti

Comments are closed.

Menu Title