okt 22, 2018
1198 Views
Komentáre vypnuté na Aj autobusy si zaslúžia PZP. Ako na to?
0 0

Aj autobusy si zaslúžia PZP. Ako na to?

Written by

Každý autobus ako plnohodnotný člen kategórie vozidiel musí mať zo zákona uzavreté povinné zmluvné poistenie. Nespočetné množstvo autobusov každodenne pomáha tisíckam ľudí prepraviť sa z miesta A do miesta B. Aj z tohto dôvodu je vhodné pre ne uzavrieť  PZP s čo najširším krytím rizikových udalostí.

Nie je autobus ako autobus

Autobus charakterizujeme ako motorové dvojstopové vozidlo určené na prevoz minimálne ôsmich  osôb a vodiča. Podľa počtu cestujúcich ich delíme na veľké (23+ cestujúcich), midi (17-22 cestujúcich), malé (9-22 cestujúcich) a mini (9-16 cestujúcich). Výška PZP autobusu sa však neodvíja len od samotnej kategórie vozidla, ale i účelu, na ktorý je využívané. V niektorých poisťovniach tvoria samostatnú kategóriu napríklad autobusy MHD. Iné  poisťovne povinné zmluvné poistenie pre autobusy ani neposkytujú. Aj z tohto dôvodu je výhodné využitie onsline služby ako PZP kalkulačka , ktorá ušetrí majiteľom vozidiel množstvo času.

Prečo je PZP autobusu dôležité?

Šoféri autobusov nesú zodpovednosť nielen za seba a autobus, no i celú posádku. Mnohokrát stačí moment a dopravná nehoda je na svete. Kvalitné PZP poistenie autobusu dokáže pokryť škody vzniknuté pri nehodovej udalosti, či už ide o poškodenie na zdraví, usmrtenie alebo škody na majetku, či ušlý zisk. Nezabudnite na podrobnú dokumentáciu miesta nehody, čo pomôže poisťovni vyhodnotiť škody. Povinné zmluvné poistenie musíte mať uzavreté najneskôr odo dňa, kedy je autobus prvýkrát v premávke a na jeho vybavenie vám postačia základné dokumenty – technický preukaz autobusu a občiansky preukaz majiteľa vozidla.

Využite flotilové PZP

Mnoho vlastníkov autobusov nevlastní len jedno vozidlo, ale hneď niekoľko. V tomto prípade je pre majiteľa nevýhodné uzatvárať povinné zmluvné poistenie pre každý autobus zvlášť. Netreba váhať a využiť možnosť flotilového poistenia. Všetky vozidlá tak budete mať poistené jednou zmluvou. Niektoré poisťovne dokonca pristupujú k stanoveniu sumy individuálne a zohľadňujú jednotlivé typy a počet vozidiel. Vďaka tomuto prístupu dokážete pomerne veľa ušetriť na celkových splátkach PZP vašich autobusov a máte najväčšiu šancu získať najlacnejšie PZP.

Povinné zmluvné poistenie autobusu je priam nevyhnutnosťou vzhľadom na riziko, ktoré frekvencia využívania vozidla a množstvo prepravovaných osôb predstavujú. Pred uzatvorením zmluvy preto zvážte nielen najvýhodnejšiu cenu, ale i veľkosť rizikového krytia či renomé poisťovne.

 

 

 

 

Article Categories:
Zaujímavosti

Comments are closed.

Menu Title