máj 27, 2019
1682 Views
Komentáre vypnuté na Začíname s fotografovaním: Naozaj potrebujete zrkadlovku?
0 0

Začíname s fotografovaním: Naozaj potrebujete zrkadlovku?

Written by

Ak chcete začať s fotením, zamyslite sa nad tým, čo a ako chcete fotiť. Vo väčšine prípadov, keď si amatér kúpi drahú zrkadlovku, len vyhadzuje peniaze, pretože s ňou nevie pracovať. Nie všetkým sa vyplatí nákup drahého fotoaparátu.

Okolo seba vidíte najčastejšie ľudí s kompaktom, veľkou zrkadlovkou alebo kompaktom s vymeniteľným objektívom. Aký je medzi rozdiel?

Kompakt: je to malý fotoaparát, ktorý nemá možnosť vymeniť objektív. Často má aj oveľa menej možností nastavenia.

Kompakt s vymeniteľným objektívom, bezzrkadlovka: je akýsi hybrid medzi kompaktom a veľkou zrkadlovkou. Je menší, výmenné objektívy poskytujú širšie možnosti a často má aj viac možností ovládania, než zrkadlovka.

Zrkadlovka: profesionálny nástroj, ktorý má široké možnosti funkcií a príslušenstva. Sú väčšie a ťažšie, vhodné pre profesionálov.

Než sa pustíte do výberu fotoaparátu, uvedomte si, že drahý prístroj ešte nezaručuje pekné a kvalitné fotky. Na to potrebujete nielen dobrý fotoaparát, ale aj zručného fotografa.

Výber správneho fotoaparátu

Na začiatok si položte niekoľko otázok:

  1. Čo budete fotiť najčastejšie? Každý foťák má trochu odlišnú kategóriu fotenia. Chcete fotiť rodinné momentky alebo výlety? Postačí kompakt. Pre náročnejšie fotenie zvoľte bezzrkadlovku alebo zrkadlovku, podľa toho, koľko chcete investovať.
  2. Koľko chcete do fotoaparátu investovať? Určite si dajte cenový strop a držte sa ho. Neutrácajte viac peňazí, než koľko chcete. Potrebovať budete ešte aj príslušenstvo ako pamäťovú kartu, batoh či brašnu a ďalšie.
  3. Kto bude fotoaparát používať? Iný foťák vyberiete, keď budete prístroj používať len vy a iný, ak ho bude používať celá rodina.
  4. Aký ste fotograf? Ak sa nechcete zaoberať manuálnym nastavovaním a budete využívať len automatické programy, nebude pre vás zrkadlovka vhodná. No v prípade, že už máte niečo za sebou a chcete mať nad fotoaparátom aj nejakú kontrolu, voľte drahšie bezzrkadlovky a zrkadlovky.

Preformulovať by sme otázku mohli aj tak, či sa chcete fotením živiť alebo to budete mať len ako zábavu.

Príslušenstvo k fotoaparátu

Okrem samotného tela foťáku budete potrebovať aj ďalšie príslušenstvo. Ak ste sa rozhodli pre kompakt s vymeniteľným objektívom alebo zrkadlovku, budete pravdepodobne potrebovať aj ďalšie objektívy, samozrejmosťou je pamäťová karta a batoh alebo brašna na prenos fotoaparátu.

Fotenie mobilom

Dnešné fotomobily ponúkajú široké možnosti využitia a v mnohých prípadoch si nemusíte ani kupovať klasický fotoaparát. Ak nechcete fotiť profesionálne, ale stačia vám pekné fotky, napríklad na Instagram a sociálne siete, vystačíte si aj s mobilom s kvalitným fotoaparátom.

Výhodou fotomobilov je to, že ho máte neustále po ruke a nemusíte so sebou nosiť ťažký fotoaparát.

Než sa teda pustíte do výberu fotoaparátu, odpovedzte si niekoľko jednoduchých otázok. Potrebujete vôbec na to, čo chcete fotiť, drahý fotoaparát? A ak už sa rozhodnete pre foťák, vyberajte rozumne. Môže sa totiž stať, že kúpite niečo, čo v skutočnosti nepotrebujete a len vyhodíte peniaze von oknom.

Article Categories:
Obrázky

Comments are closed.

Menu Title